Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Μοιραστείτε | 
 

 o 50άλογος του Μελισσοκόμου

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
milmos
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 572

ΔημοσίευσηΘέμα: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Δευ Νοε 21, 2011 2:55 pm

Από την μικρή μου εμπειρία είτε στα μαθήματα είτε στο μελισσοκομείο, με οδήγησαν να κάτσω και να κωδικοποιήσω όλες τις γνώσεις μου σχετικά με αυτό.
Σίγουρα κάποιες από αυτές θα είναι λάθος, κάποιες άλλες θα είναι ασαφώς διατυπωμένες και θα θέλουν βελτίωση, οπότε είπα να τις παραθέσω εδώ, ώστε οι πλέον έμπειροι να τις διορθώσουν.
Από αυτή την διαδικασία σίγουρα θα βελτιωθώ και άλλο.

ΥΓ 50άλογος δεν είναι ακόμη, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσει αυτόν τον αριθμό

Ο 50άλογος του καλού μελισσοκόμου
τροφοδοσία
1. η τροφοδοσία του σμήνους με σιρόπι σταματά 20 μέρες πριν την επόμενη ανθοφορία από την οποία περιμένουμε να τρυγήσουμε.
2. δεν δίδεται ποτέ για φαΐ στο σμήνος μέλι και γύρη που προέρχεται από μελισσοκόμο που δεν εμπιστευόμαστε.
3. διεγερτική τροφοδοσία (για να αρχίσει η βασίλισσα να γεννάει), κάνουμε νωρίς την Άνοιξη σε αναλογία (νερό-ζάχαρη) 2:1. Αν στην κυψέλη έχουν δοθεί πάνω από 4 πλαίσια για κτίσιμο κάνουμε τροφοδοσία 1:1. Τροφοδοσία δίνεται αργά το Φθινόπωρο σε αναλογία 1:2. Τροφοδοσία γίνεται και όταν πραγματοποιείται εισαγωγή νέας Βασίλισσας, Βασιλοτροφία, παραγωγή Βασιλικού Πολτού, συνένωση σμηνών, θεραπεία από αρρώστιες.
τρύγος
4. ο τρύγος του μελιού γίνεται μόνο όταν τα 2/3 των κελιών είναι σφραγισμένα και από αυτά που είναι ασφράγιστα δεν στάζει μέλι όταν το τινάζεις.
5. μετά τον τρύγο του μελιού, και πριν αυτό διατεθεί στην κατανάλωση, πρέπει να παραμείνει σε «δοχείο ωρίμανσης» για 15-20 μέρες. «Με αυτόν τον τρόπο ξένες ουσίες θα ανέβουν στην επιφάνεια από όπου και αφαιρούνται».
6. μελίσσια που θα πάνε για συλλογή νέκταρος σε ανθοφορία πρέπει, να είναι 2όροφα και δυνατά. Ο εμβρυοθάλαμος χωρίζεται από τον μελιτοθάλαμο με διάφραγμα βασίλισσας. Ο μελιτοθάλαμος να έχει δική του έξοδο για τον πληθυσμό του. Ο τρύγος γίνεται μόνο στον μελιτοθάλαμο. Όσες τροφές έχει ο εμβρυοθάλαμος αφήνονται για τις ίδιες τις μέλισσες.
επιθεώρηση
7. για την επιθεώρηση των μελισσιών να τηρείται ότι, τις ημέρες με «συννεφιά», «αναμονή βροχής» και «αέρα» οι κυψέλες δεν ανοίγονται. «Σε αντίθετη περίπτωση γίνονται επιθετικές»
8. δεν ανοίγεις την κυψέλη με θερμοκρασίες < των 12ο C.
αρχιτεκτονική
9. όσον αφορά την αρχιτεκτονική της κυψέλης, σε μια κυψέλη δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άδεια πλαίσια χωρίς τον ανάλογο πληθυσμό που θα τα δουλεύει.
10. η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των κυψελών είναι τα 2m, οι κυψέλες έχουν διαφορετικά χρώματα, οι είσοδοι τους έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και πάντα κοιτούν ΝΑ του ορίζοντα.
11. τον χειμώνα καλό είναι να μη αλλάζεις τις θέσεις των πλαισίων μεταξύ τους. Οι μέλισσες ξέρουν καλύτερα από τον άνθρωπο σε ποιο σημείο να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν το κάθε τι.
γόνος
12. ο γόνος θέλει σταθερή θερμοκρασία 34-35ο C.
13. τα πλαίσια του γόνου δεν πρέπει να διασπώνται ποτέ, βάζοντας ανάμεσα τους άσχετα πλαίσια. Τα νέα πλαίσια που μπαίνουν να τοποθετούνται στο τέλος του γόνου.
14. αν υπάρχει πλούσια ανθοφορία φροντίζεις να δίνεις άδεια πλαίσια στην κυψέλη για να μπορούν να αποθηκεύουν άνετα τις τροφές που συλλέγουν και να γεννάνε τον γόνο τους.
15. όσον αφορά το σήκωμα ορόφου να τηρείται ότι, αν σε ένα ισόγειο υπάρχουν 8-9 πλαίσια με μέλισσες εκ των οποίων τα 5-6 έχουν γόνο, τότε επιβάλλεται να σηκωθεί όροφος. Στον όροφο μεταφέρεις 2 πλαίσια με ανοικτό γόνο για να αναγκαστούν οι παραμάνες να κάτσουν πάνω του και να τα φροντίσουν. Έτσι αποσυμφορείται ο κάτω όροφος από τον πληθυσμό. Στα 2 πλαίσια ανοικτού γόνου που μετέφερες πάνω, αριστερά και δεξιά του μπαίνουν 2 άκτιστα πλαίσια. Στον κάτω όροφο συμπτύσσεις τον γόνο και στις 2 θέσεις από όπου λείπουν πλαίσια, βάζεις αριστερά – δεξιά άκτιστα.
16. αν έχεις αδύνατο μελίσσι, το συνενώνεις με άλλο, ή του δίνεις 2 πλαίσια με κλειστό γόνο, που δεν χρειάζονται φροντίδα, μια και το αδύνατο μελίσσι δεν διαθέτει παραμάνες να φροντίσουν ανοικτό γόνο. Εναλλακτικά του κάνεις αμοιβαία αλλαγή θέσης με άλλο δυνατό, ώστε να παραπλανηθούν οι συλλέκτριες του δυνατού και να εγκατασταθούν στο αδύνατο. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησε την μέθοδο της βεντάλιας. Εναλλακτικά τοποθετείς μια επιφάνεια μπροστά στην είσοδο του αδύνατου μελισσιού, και τινάζεις πάνω του ένα πλαίσιο από άλλο δυνατό μελίσσι. Με την βοήθεια του φυσερού σπρώχνεις τις παραμάνες να μπουν μέσα στο αδύνατο. Οι συλλέκτριες θα πετάξουν και θα επιστρέψουν στην μητρική κυψέλη.
συντήρηση
17. οι κυψέλες συντηρούνται με λινέλαιο (φυσικό προϊόν) και όχι παραφινέλαιο (παράγωγο πετρελαίου). Αν κάθε χρόνο αποσύρεις για συντήρηση – απολύμανση το 30% των κυψελών, τότε κάθε 3 χρόνια όλες οι κυψέλες θα έχουν συντηρηθεί τουλάχιστον 1 φορά.
κερί
18. παλιές μαύρες κηρήθρες πάνε για λιώσιμο. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρήσης μιας κηρήθρας να είναι τα 3 χρόνια. Το κερί που προκύπτει δεν χρησιμοποιείται σε κηραλοιφές.
19. όποτε δίνεις πλαίσια για κτίσιμο, τότε να δίνεται και τροφοδοσία 1:1
20. την άνοιξη να δίνεις από 1 πλαίσιο σε κάθε κυψέλη, μόνο συρματωμένο για να παίρνεις καθαρό κερί για κηραλοιφή.
βασίλισσα
21. η βασίλισσα να αντικαθίσταται κάθε 2 χρόνια.
22. καλό θα είναι να υπάρχει στο μελισσοκομείο όλο τον χρόνο μια κυψέλη-τράπεζα (3πλοκυψελίδιο), στην οποία θα έχεις πάντα 3 μικρές αποικίες με τις βασίλισσες τους, ώστε όποτε χρειαστείς βασίλισσα (ειδικά τον χειμώνα που δεν μπορείς να παράγεις μια τέτοια), να την χρησιμοποιήσεις.
θεραπείες
23. θεραπεία για αρρώστιες γίνεται ει δυνατόν σε εποχές που δεν υπάρχει γόνος.
24. για την Αμερικάνικη Σηψηγονία κάνε το τεστ με το σπιρτόξυλο σε γόνο. Αν δεις ότι αφήνει την χαρακτηριστική κολλώδη κλωστή, τότε είναι θετικό σε αυτήν την αρρώστια - (κάψιμο πλαισίων και φλόγιστρο στην κυψέλη). Αν ο γόνος έχει χάσει το χαρακτηριστικό άσπρο μαργαριταρένιο χρώμα του και έχει αλλάξει σε κίτρινο ή καφέ, τότε είναι θετικό στην Ευρωπαϊκή Σηψηγονία - (ενίσχυση με τροφές και πληθυσμό). Αν ο γόνος είναι άσπρος και αφυδατωμένος και απομακρύνεται εύκολα από το κελί, τότε είναι θετικό σε Ασκοσφαίρωση - (τροφοδοσία με σιρόπι νερό-ζάχαρη 1:5 και αντικατάσταση όλων των μαύρων κηρήθρων). Αν οι μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν, σέρνονται και τελικά πεθαίνουν μπροστά στην κυψέλη, τότε είναι θετικό για Νοζεμίαση.
25. για την Βαρόα μπορείς να βάλεις θυμόλη ή οξαλικό οξύ (άπαξ του έτους).
γυροσυλλογή
26. η γυροπαγίδα τοποθετείται ει δυνατόν σε όλα τα μελίσσια ταυτόχρονα για να αποφευχθεί η παραπλάνηση. Τοποθετείται για 7 μέρες (χωρίς το εμπόδιο των τρυπών), για 7 μέρες (με τις τρύπες – περίοδος συλλογής της γύρης από το συρτάρι), 7 μέρες (χωρίς το εμπόδιο των τρυπών) κ.ο.κ. Η συλλογή από το συρτάρι γίνεται καθημερινά. Αν κατά την γυροσυλλογή τροφοδοτείται το σμήνος με σιρόπι, τότε αφού αυτό (το νέκταρ) θα είναι εξασφαλισμένο, οι εργάτριες θα στραφούν στην συλλογή γύρης. Αν η κυψέλη έχει γόνο ανοικτό, τότε η συλλογή γύρης από τις συλλέκτριες γίνεται ακόμη εντονότερη.
27. οι γυροπαγίδες αφαιρούνται πάντα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
28. η γύρη που θα συλλεγεί από τις γυροπαγίδες, θα χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις δικές σου γυρόπιτες τον επόμενο χειμώνα.
διαχείμαση
29. στο ξεχειμώνιασμα δεν δίνεται ποτέ στις μέλισσες σαν φαΐ μέλι που προέρχεται από μελιτώματα, λόγω των πολλών κοπράνων που αυτά δημιουργούν, που σε συνδυασμό με άσχημο καιρό, δεν επιτρέπει στις μέλισσες να βγουν στο ύπαιθρο να αφοδεύσουν.
30. τον χειμώνα δεν δίδεται τροφοδοσία σε σιρόπι για την αποφυγή της υγρασίας, παρά μόνο ζαχαροζύμαρο και γυρόπιττα.
31. η μελισσόσφαιρα του χειμώνα δεν ενοχλείται αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι <12ο C.
32. για να ξεχειμωνιάσει ένα μελίσσι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 9 πλαίσια. Άρα τα μικρότερα μελίσσια συνενώνονται.
33. το σμήνος θα χρειαστεί 4 πλαίσια μελιού για να ξεχειμωνιάσει, τα οποία και τοποθετούνται στις θέσεις 1,2,9,10, ώστε η μελισσόσφαιρα που καταλαμβάνει τα μεσαία πλαίσια να μην ακουμπά πάνω στο μέλι. Πλαίσιο με γύρες μπαίνει στις θέσεις 3 και 8. Απαραίτητο είναι και το ζαχαροζύμαρο 1Kg/15νθήμερο.
34. πάντα τοποθέτηση σήτας για περιορισμό της εισόδου κατά τη διαχείμαση
35. Τον Νοέμβριο να υπάρχει οπωσδήποτε προστασία από σφήκες, λόγω του ότι η μεγάλη έλλειψη τροφών έξω, τις οδηγεί σε μαζικές επιθέσεις στα μελίσσια.
36. αν κάποιο μελίσσι μείνει για διαχείμαση με λιγότερα από 10 πλαίσια, τότε αριστερά και δεξιά των πλαισίων βάλε διαχωριστικά dow.
Αρρενοτόκο μελίσσι
37. Αν αποκτήσεις αρρενοτόκο μελίσσι, τότε κάθε προσπάθεια να αλλάξει η δομή του είναι από άσκοπη έως πολύ κουραστική και με αμφίβολα αποτελέσματα. Έτσι παίρνεις όλα του τα πλαίσια μακριά από το μελίσσι και τα τινάζεις. Όλες οι συλλέκτριες θα επιστρέψουν στην μητρική κυψέλη, ενώ όλες οι μάνες που υπάρχουν σε αυτό, θα παραμείνουν στο χώμα (είναι βαριές από τα αυγά τους). Οι κηφήνες είναι αδιάφορο το τι θα κάνουν. Ακολούθως το μητρικό μελίσσι το ενώνεις με κάποιο άλλο. Τα τιναγμένα πλαίσια τα επανατοποθετείς στην μητρική κυψέλη (αφού απομακρύνεις από αυτά κάθε μέλισσα).Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
captain
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 1305

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Δευ Νοε 21, 2011 9:30 pm

ενας ωραιος "μπουσουλας" για τους αρχαριους sevasmos


αν και σε πολλα διαφωνω Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
milmos
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 572

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Δευ Νοε 21, 2011 9:58 pm

φίλε captain αν δεν σου κάνει κόπο γράψε τις αντιρρήσεις σου, για να μπορέσω να το βελτιώσω

ευχαριστώ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
captain
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 1305

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Δευ Νοε 21, 2011 11:00 pm

milmos έγραψε:

5. μετά τον τρύγο του μελιού, και πριν αυτό διατεθεί στην κατανάλωση, πρέπει να παραμείνει σε «δοχείο ωρίμανσης» για 15-20 μέρες. «Με αυτόν τον τρόπο ξένες ουσίες θα ανέβουν στην επιφάνεια από όπου και αφαιρούνται».

3-4 αρκουν15. όσον αφορά το σήκωμα ορόφου να τηρείται ότι, αν σε ένα ισόγειο υπάρχουν 8-9 πλαίσια με μέλισσες εκ των οποίων τα 5-6 έχουν γόνο, τότε επιβάλλεται να σηκωθεί όροφος. Στον όροφο μεταφέρεις 2 πλαίσια με ανοικτό γόνο για να αναγκαστούν οι παραμάνες να κάτσουν πάνω του και να τα φροντίσουν. Έτσι αποσυμφορείται ο κάτω όροφος από τον πληθυσμό.
το αντιθετο.ανεβαζεις κλειστο γιατι συνεχεια βγαινουν μελισσες ζεστενουν το χωρο και ανεβαινει πιο ευκολα η μανα

16. αν έχεις αδύνατο μελίσσι, το συνενώνεις με άλλο, ή του δίνεις 2 πλαίσια με κλειστό γόνο, που δεν χρειάζονται φροντίδα, μια και το αδύνατο μελίσσι δεν διαθέτει παραμάνες να φροντίσουν ανοικτό γόνο.
πληθυσμο να ζεστανει το γονο θα εχει?

17. οι κυψέλες συντηρούνται με λινέλαιο (φυσικό προϊόν) και όχι παραφινέλαιο (παράγωγο πετρελαίου).
το μινιο ειναι πιο καλο?τα μηλα που τρωμε για παραδειγμα ειναι ολα καλυμμένα με παραφινη.
και παρα πολλα αλλα τρόφιμα.την ιδια ποιοτητα χρησιμοποιω και εγω στις κυψελες.παραφινη για τροφιμα


24. Αν ο γόνος είναι άσπρος και αφυδατωμένος και απομακρύνεται εύκολα από το κελί, τότε είναι θετικό σε Ασκοσφαίρωση - (τροφοδοσία με σιρόπι νερό-ζάχαρη 1:5 και αντικατάσταση όλων των μαύρων κηρήθρων).
1/5 scratch η μονη λυση ειναι πεταμα η μανα


32. για να ξεχειμωνιάσει ένα μελίσσι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 9 πλαίσια. Άρα τα μικρότερα μελίσσια συνενώνονται.
εγω θα ελεγα μεχρι 4 τελαρα.προετειμασμενα σωστα
33. το σμήνος θα χρειαστεί 4 πλαίσια μελιού για να ξεχειμωνιάσει, τα οποία και τοποθετούνται στις θέσεις 1,2,9,10, ώστε η μελισσόσφαιρα που καταλαμβάνει τα μεσαία πλαίσια να μην ακουμπά πάνω στο μέλι. Πλαίσιο με γύρες μπαίνει στις θέσεις 3 και 8. Απαραίτητο είναι και το ζαχαροζύμαρο 1Kg/15νθήμερο.
πολυ γενικο.αναλογα την περιοχη διαφερουν και τα νουμερα.
συνηθως τα φθινοπωρινα τελαρα που ετοιμαζουν οι μελισσες για το χειμωνα ,κατω απο το μελι εχουν γυρη.προσωπικα τα βαζω να κουμπανε πανω σε αυτα μιας και το μελι ειναι κακος αγωγος της θερμοτητας.
και πάλι μπραβο .μου αρεσε πολλή η ιδεα σου για κατι τετοιο lol!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Αποστολος Β.
Μέλος
Μέλος
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 296

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Πεμ Νοε 24, 2011 9:20 pm

μπραβο στα παλικαρια μου, κανετε καλη δουλεια !!!!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
ΚΑΝΑΡΗΣ
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 450

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Παρ Νοε 25, 2011 10:25 am

+ 10
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
BASILISP
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 406

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Παρ Νοε 25, 2011 3:07 pm

Ευχαριστω παρα πολυ!!! Αντε να τα 1000σετε!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
llouka
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 3

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Παρ Νοε 25, 2011 6:08 pm

Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
target0
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 45

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Τρι Δεκ 06, 2011 1:29 am

milmos έγραψε:

28. η γύρη που θα συλλεγεί από τις γυροπαγίδες, θα χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις δικές σου γυρόπιτες τον επόμενο χειμώνα.
https://redcdn.net/ihimg/photo/my-images/580/simantra.jpg/
Καλή μας όρεξη.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
cyber2li
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 301

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Τρι Δεκ 06, 2011 10:49 am

πού το αντιλήφθηκες!!!!!!!! sevasmos sevasmos
kala poli gelio kala poli gelio kala poli gelio kala poli gelio
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
varsamis
Μέλος
Μέλος
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 157

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: o 50άλογος του Μελισσοκόμου   Τρι Δεκ 06, 2011 7:38 pm

εεεεεεεεεε... είστε μεγάλα πειραχτήρια... kala poli gelio
Πάντως αν περισσέψει καμιά γυροπιτα θέλω και εγώ ! goustaro
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
o 50άλογος του Μελισσοκόμου
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Τα μελισσοκομικά :: Οι αρχάριοι... τα νέα παιδιά-
Μετάβαση σε: